Transzfúzióról

TRANSZFÚZIÓ: teljes vér vagy a vér bizonyos sejtjeinek átvitele, beadása egy másik egyénbe. A vérátömlesztés leggyakoribb formái

Teljes vér

Ma már csak ritkán alkalmazzák, akkor, ha baleset vagy más betegség, nagy vér-veszteséggel járó műtét miatt a beteg rövid idő alatt sok vért veszít.

Vörösvérsejt-koncentrátum

A leadott vérből a vörösvérsejteket, csekély mennyiségű plazmát, továbbá a vörösvérsejteket tápláló oldatot tartalmazza. A vérátömlesztés legismertebb, leggyakrabban alkalmazott típusa. Adására akkor kerül sor, ha a beteg vérszegénysége gyógyszeresen nem javítható és a vérszegénység mértéke olyan fokú, hogy a vörösvérsejtek, illetve a vérfesték mennyisége nem elegendő a nélkülözhetetlen oxigén szállításához.

Vérlemezke-koncentrátum

A leadott teljes vérekből centrifugálással különítik el a vérlemezkéket a legkorszerűbb módszerek alkalmazása esetén is csak 3-5 napig tárolhatók a vérlemezkék. A vérlemezkék pótlására általában akkor van szükség, ha a csontvelő nem képes elegendőt termelni és a hiány mértéke akkora, hogy a beteg ezen ok miatt válik vérzékennyé.

Vérplazma

A vérplazmában rengeteg különböző fontos fehérje van, amelyek közül a legtöbb betegnek csak néhányra van szüksége, többnyire azért, mert veleszületett vagy szerzett ok miatt nincs vagy nem megfelelő a plazmafehérje-termelése. A "termeléskiesés" oka lehet öröklött (ilyen például a már említett hemofília), vagy szerzett (ilyen például a májbetegségek egy része).

"Vérből készült gyógyszerek"

Sok ezer véradó vérplazmáját hatalmas tartályokban egybeöntik, és különböző eljárásokkal egy-egy fehérjefajtát elkülönítenek belőle, és injekció vagy infúzió formájában alkalmazzák. Tekintettel arra, hogy a vérplazma sok ezer véradótól származik, a fertőzések átvitelének megakadályozása érdekében ezeket a vérkészítményeket speciális vírusmentesítő eljárásnak, hő - és/vagy kémiai kezelésnek vetik alá. A legismertebb plazmából készült gyógyszerek:

Albumin-oldat

A legnagyobb mennyiségben előforduló plazmafehérjét tartalmazza, májbetegek, égési sérülések esetén van rá nagy szükség. Az albumin egy egyszerű fehérje a vérben, amely hozzájárul a keringési rendszer egyensúlyának a fenntartásához.

VIII-as faktor koncentrátum

A hemofíliások véréből hiányzó alvadási faktort tartalmazza.

Gamma-globulin

A fertőzések elleni védelem egyik formáját képviselő különböző védő-fehérjéket (immunglobulinokat) tartalmaz.

A vér

A vér legfontosabb funkciói alapján biztosítja a szöveti oxigénellátást, a szövetekből a termelődött szén-dioxidot elszállítja. A vér ezen alapvető funkciói mellett a gyomor-bélcsatornában felszívódott valamennyi anyagot, táplálék-alkotóelemet a felhasználódás, lebomlás helyére juttatja. A szervezetben az érrendszer és a szövetek között az ozmotikus nyomás biztosításával folyadékegyensúlyt tart fenn. A maga megfoghatatlan, látszólag misztikusnak tűnő mivoltában több száz, egymásra épülő anyagcsere-folyamat egyes lépéseinek elengedhetetlen alkotóelemeit, katalizátorait tartalmazza, (mint az enzimek, a nyomelemek, a vitaminok stb.), amelyek nélkül az élet, a keringés, a szervezeti-szöveti oxidáció nem maradhatna fent.